Boletes

Introducció

Amb les boletes podem jugar al clotet (gua) o al triangle. Siga en un o un altre joc ens farà falta molt bona coordinació de dits i bona punteria. La boleta cal agafar-la entre el dits polze i índex i es pot llançar amb qualsevol dels dos.

On es juga

El millor lloc per jugar és en zona de terra, encara que el del triangle es pot jugar sense problemes en zona dura d’obra.

Nombre de participants

Entre 3 i 5 persones.

Com es juga / regles bàsiques

Gua: es fa un clot al terra, en el qual cal que entre la boleta pròpia per després intentar matar les dels companys de joc. Després de fer el clot, a una distància pactada, cal fer la ratlla de començar. Per establir l’ordre de joc, cal tirar des de darrere del clot a la ratlla, sense passar-se’n. En el primer llançament, cada persona intenta posar la boleta dins el clot. Si ho aconseguix està en disposició de matar altres boletes que encara no hagen entrat dins el clot. Així van tirant tots fins que no queden boletes en joc. Aquella persona que més boletes haja matat guanya la partida.

El triangle: cal dibuixar al terra un triangle, al mig del qual es farà una ratlla on cada jugador posarà les boletes acordades. A una distància del triangle es marcarà la ratlla de llançament. Des de darrere de les boletes es llançarà a la ratlla per establir l’ordre. Qui més prop estiga, sense passar-se’n, serà el primer, i així, tot seguit, fins a l’últim.

El primer llança a traure boleta del triangle; si ho aconseguix, tornarà a tirar des d’on es quede la boleta; si falla, deixarà el torn al següent. Així es va tirant fins que dins el triangle no queda cap boleta.

Vocabulari bàsic

Gua: clotet per posar la boleta en la jugada que dóna pas a matar.

Llançament d’ungletes: col·locar-se la boleta a l’altura de l’ungla del dit polze o índex per llançar el millor possible.

Necessitats

Material: una boleta de fang o cristall per persona.

Recomanacions al centre: pinteu el triangle en una zona on no siga fàcil perdre les boletes.